Harrastusten saavutettavuus on perheiden osallisuuden edellytys

Sateenkaari Kodon viime vuosien toiminnassa on keskitytty osallisuuden ja harrastamisen kysymyksiin kielellisesti, kulttuurisesti ja katsomuksellisesti moninaisessa ympäristössä. Teemat ovat ajankohtaisia laajemminkin: tahtotila matalan kynnyksen harrastustoiminnan toteuttamiseen Harrastamisen Suomen mallin muodossa on pysynyt vahvana ja samaan aikaan liikuntaharrastamisen tukijärjestelmää, Boostii-etua, ollaan avaamassa Turussa käyttöön 2025 vuoden alussa.

Sateenkaari Koto ry:n Sä Osaat -hankkeessa on vuosina 2022-2024 tuettu harrastamisen kautta lapsiperheiden osallisuutta Itä-Turun lähiöissä, Halisissa, Lausteella ja Varissuolla. Hanketta on rahoittanut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Alueilla on järjestetty viiden yhteistyökumppanin toimesta erilaisia matalan kynnyksen taide- ja liikuntaharrastuksia. Suuren suosion ovat saavuttaneet esimerkiksi Varissuolla ja Halisissa järjestetyt perhejalkapallot. Tällaiselle alueelliselle matalan kynnyksen palvelutarjonnalle nähdään tarve myös jatkossa. 

Mä toivoisin ja moni muukin ohjaaja meidän seurasta toivoo, että toiminta jatkuu tällaisena. Jos haluaa liittyä seuraan, voi liittyä, mutta jos ei halua, voi tulla tänne ‘höntsään’. Tärkeintä on, että saadaan enemmän tyttöjä ja poikia liikkumaan, toteaa Varissuolla perhefutista vetänyt Turun Kisa-Veikkojen valmentaja Ismail Isse

Harrastustoimintaa ovat olleet toteuttamassa Aura of Puppets -nukketeatteriammattilaisten verkosto, KONSTa Turun seudun kuvataidekoulu, Tanssiteatteri ERI sekä urheiluseurat Turun Kisa-Veikot sekä Turun Nappulaliiga.

Uutta monikielistä materiaalia tiedoksi ja tueksi perheille

Lasten ja nuorten mahdollisuuksiin harrastaa liittyy monia huomioitavia seikkoja. Kehittämistyöskentelyssä onkin keskitytty harrastamisen kielelliseen, kulttuuriseen ja katsomukselliseen saavutettavuutteen. Tehtyjä havaintoja ja kerättyä tietoa on koostettu perheille ja harrastusohjaajille suunnattuun materiaaliin. Videoissa ja oppaissa vastataan esimerkiksi kysymyksiin siitä, miksi vapaa-ajalla harrastetaan, millaista rahallista tukea harrastamiseen voi saada ja mitä asioita ohjaajien tulisi huomioida. 

Moninaisen asiakaskunnan tavoittamisen ytimessä on selkokielinen, monikanavainen ja kertaava viestintä tarjottavista alueellisista harrastus- ja palvelumahdollisuuksista, korostaa Sateenkaari Kodon hankeasiantuntija ja tutkija, KT Outi Arvola

Materiaalit on nyt julkaistu ja niihin voi tutustua hankesivuilla

***

Lisätietoja: hankekoordinaattori Aino-Maria Pusa, aino-maria.pusa@sateenkaarikoto.fi, 044 240 3175.