Yhteisöaktiivit  -yhteisöjen äänten esiin nostaminen mielenterveystyöpajojen avulla

Johdanto

Mielenterveys on tärkeä, mutta usein helposti unohdettu osa maahanmuuttajien kotoutumista. Maahanmuuttajat kohtaavat ainutlaatuisia haasteita rakentaessaan uutta elämää Suomessa. Sateenkaari Koto järjesti lokakuussa sarjan kolme työpajaa, joissa Turun alueen maahanmuuttajayhteisöjen aktiivit pääsivät tutustumaan paikallisiin mielenterveyspalveluita tuottaviin yhdistyksiin ja keskustelemaan mielenterveyteen liittyvistä teemoista. Työpajojen tavoitteena oli lisätä tietoisuutta eri organisaatioiden resursseista ja voimaannuttaa aktiiveja tukemaan omia yhteisöjään. Lisäksi työpajoissa tutkittiin, kuinka mielenterveyden teemat voisivat olla merkityksellinen osa VINCE-sovellusta.

Lokakuussa Sateenkaari Koto järjesti työpajoja maahanmuuttaja-aktiiveille Turun alueella. Nämä yhteisöjensä äänenä toimivat henkilöt koottiin yhteen tutustumaan kolmeen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön: Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset FinFami ry, Erityishuoltojärjestöjen liitto Ehjä ry, ja MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry. Työpajojen pääpaino oli mielenterveyspalveluiden ja ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tutkimisessa sekä keskusteluissa siitä, kuinka nämä palvelut voivat tukea maahanmuuttajien kotoutumista Turussa. Jokaisella työpajalla oli selkeä tavoite: tarjota aktivisteille tietoa paikallisista mielenterveyspalveluista, osallistaa heidät merkityksellisiin keskusteluihin mielenterveyteen liittyvistä kysymyksistä ja luoda yhteyksiä näiden aktiivien ja palveluntarjoajien välille.

Ensimmäisellä vierailullamme Ehjä ry:ssä keskityimme nuorten ja nuorten aikuisten palveluihin. Kuulimme Ehjän ennaltaehkäisevästä työstä, erityisesti siitä, miten he tukevat nuoria ennen ongelmien kärjistymistä. Kävimme myös pitkän keskustelun siitä, kuinka tärkeää mielenterveys on eri yhteisöille. Toisella vierailullamme FinFami ry:ssä kuulimme HELM-projektista, joka tukee mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien ihmisten läheisiä. Tässä tapaamisessa loimme ryhmäajatuskartan asioista, jotka ovat tärkeitä maahanmuuttajille heidän kotoutumisensa eri vaiheissa – alkaen Suomeen muuttamisen suunnittelusta, aina pitkälle tulevaisuuteen. Työpaja osoittautui arvokkaaksi tilaksi keskustella maahanmuuttajien kohtaamista todellisista haasteista niin saapuessaan uuteen maahan, kuin heidän jokapäiväisessä elämässään, sekä näiden vaikutuksesta heidän ja heidän läheistensä mielenterveyteen. Viimeinen työpajamme oli MIELI Kriisikeskuksessa Turussa, jossa kuulimme heidän palveluistaan ja Serene-toiminnasta, joka tarjoaa mielenterveystukea pakolaisille Suomessa. Aktivistit pääsivät myös osallistumaan keskuksen ”Keho ja Mieli” -toimintoihin, joissa korostetaan fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin välistä yhteyttä.

Keskeiset teemat ja oivallukset
Keskusteluissamme nousi esiin useita tärkeitä teemoja:

  1. Perushyvinvointi mielenterveyden perustana: Elämän perustarpeiden – asuminen, ruoka, työ ja taloudellinen vakaus – tärkeys mielenterveyden perustana. Ilman näitä mielenterveyden huomioiminen jää monilla  toissijaiseksi.

  2. Mielenterveyskeskustelujen normalisointi: Työpajoissa korostettiin mielenterveyden haasteiden normalisoinnin merkitystä stigman purkamiseksi.

  3. Kulttuurisensitiivisen ennaltaehkäisevän mielenterveystyön merkitys: Jokainen näistä organisaatioista suunnittelee palveluitaan myös maahanmuuttajille, mikä voi olla erittäin tärkeä tuki kotoutumisen eri vaiheissa. Varhainen ennaltaehkäisevä mielenterveystyö voi helpottaa kotoutumisprosessia.

Nämä työpajat olivat tärkeä askel mielenterveystietoisuuden lisäämisessä maahanmuuttajayhteisöissä. Yhteistyötä edistämällä yhteisöaktiivien ja organisaatioiden välillä toivomme lisäävämme tietoisuutta maahanmuuttajien palvelutarpeista Turussa sekä auttavamme aktivisteja luomaan yhteyksiä palveluntarjoajiin. Työpajoista kerätyt oivallukset tarjoavat arvokkaita ehdotuksia mielenterveyspalvelujen integroimiseksi VINCE-sovellukseen. Tarjoamalla saavutettavia mielenterveyden palveluita voimme paremmin tukea maahanmuuttajia heidän kotoutumisprosessissaan, varmistaen, että mielenterveys on osa kokonaisvaltaista hyvinvoinnin lähestymistapaa. VINCE voi myös tarjota tietoa mielenterveyden teemoista, joita voi olla vaikea käsitellä perheen ja ystävien kanssa. Anonyymin tiedonhakualustan tarjoaminen voi olla hyödyllinen askel mielenterveyspalveluiden piiriiin siirtymisessä. 

Artikkeli löytyy myös englanniksi VINCE:n sivuilta.