Jokainen meistä osaa – ja tahtoo näyttää, kuulla ja kokea sen!

Sä osaat -hanke vahvistaa osallisuutta Itä-Turussa

Wau, mä osaan!

Milloin viimeksi tunsit oikein hykerryttävän onnistumisen tunteen? Milloin viimeksi olit ylpeä siitä, mitä teit, kokeilit tai sait aikaan? Entä milloin viimeksi joku sanoi sinulle: “Wau, sä osaat!”  Jo pelkästä muistelusta tulee hyvä mieli, eikö? 

Itse koen juuri tänään iloa ja osaamisen tunnetta, koska koen, että osaan kirjoittaa tätä tekstiä uudella mac-koneellani. Samalla pelkään, että tekstini katoaa jonnekin. Jos saatte tämän luettavaksenne, se on merkki osaamisestani – ja taitavan kollegani osaamisesta tuoda teksti teille tarjolle. Osaaminen ja osaamisen kokemukset ovat meille jokaiselle tärkeitä. Kokemuksista ja tekemisestä, josta saa iloa, saa myös voimaa, uskoa itseensä ja mielekästä tekemistä arkeen.  Monet meistä harrastavat eri asioita, usein sellaista, mitä osaamme melko mukavasti. Se voi olla taidetta, kulttuuria tai liikuntaa. Yhdessä tai erikseen, koiralla tai ilman. Silloin tällöin tai säännöllisesti. 

Sateenkaari Kodossa on juuri startannut tuore Sä osaat -hanke, joka vahvistaa osaamista ja onnistumisen kokemuksia Itä-Turun alueella Halisissa, Lausteella ja Varissuolla. Hanke tukee liikunta- ja kulttuuriharrastetoiminnan kautta niin 6-10 -vuotiaiden lasten, huoltajien, nuorten ohjaajien kuin yhteistyökumppaneiden tekemistä ja osaamista. Laaja yhteistyökumppanien joukko mahdollistaa moninaista, osallistujalle maksutonta tekemistä. Yhteistyökumppaneita ovat KONSTa Turun seudun kuvataidekoulu, Aura of Puppets, Nukketeatteriammattilaisten verkosto,  Tanssiteatteri Eri, Turun Nappulaliiga ja Turun Kisa-Weikot, urheilun yleisseura. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden osaaminen täydentää työskentelyä. Osaamme kaikki yhdessä. Yhdessä  – Sateenkaari kodon vuoden 2022 teeman mukaisesti – tällä mennään aina vuoden 2024 loppuun asti!

Lapsi osaa, mutta hänen pitää saada kuulla se

“Lapsuus ei ole osa elämää, se on syvyys kaiken alla, mitä sitten tapahtuu.”  (Gösta Ågren) lapset hyppää

Pieni lapsi tarvitsee kehuja, kiitoksia ja huomiota päivittäin. On hurjan tärkeää, että pysähdymme kuuntelemaan ja katsomaan lasta. Wau, onpa kiva piirustus! Oho, olipa pitkä potku!  Onnistumisen ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset synnyttävät osallisuutta. 

Lapsi kokee tulevansa nähdyksi ja kuulluksi. Pienen ihmisen tulevaisuus rakentuu näiden kokemusten, tuntemusten ja tilanteiden päälle. Sateenkaari Kodon varhaiskasvatuksessa ja kotipalvelussa arjen pienet ihmeet tapahtuvat joka päivä: kevään ensi lehti, ison lätäkön ihmettely, auennut vetskari – oho! 

Kyllä isä osaa – ja äitikin!

Joku meistä muistaa YLE:n ohjelman perheestä, jossa isäkin osaa. Tarvittaessa sarjaan voi nytkin tutustua YLE Areenan kautta. Sen lisäksi, että lapsi osaa ja hänelle kerrotaan siitä, myös isä haluaa kuulla saman. Isä osaa lohduttaa, isä osaa tehdä ruokaa, isä osaa juosta hyvin. Samoin kuin äiti: äiti osaa korjata, äiti on hyvä työssä, äiti ottaa parhaimmat päiväunet. Tai muu perheen aikuinen, huoltaja, vastuullinen.  Sateenkaari Kodon monissa toiminnoissa, kuten Opetuskoti Mustikassa, äitien ja isien osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tapahtuu päivittäin.

Sä osaat -hanke peukuttaa kaikille perheenjäsenille. Hankkeessa tuetaan  huoltajia kasvatustehtävässä, edistetään huoltajien keskinäistä tutustumista ja sosiaalisia suhteita, luodaan paikkoja kohtaamisille. Voisiko perheleirillä virkata turvalonkeroita? Kokeillaanko väriryhmää tai tanssia? Voidaanko jutella siitä, miltä tuntuu kasvattaa lasta ilman toista aikuista? Mistä voisin löytää ystävän ja juttukaverin meidän pihalle tai someen sillä aikaa, kun lapset leikkivät? Tai voisiko vaan potkia palloa eikä miettiä mitään?

Nuoret mukaan osaamaan!

Olemme huolestuneina lukeneet Turun keskustan alueen levottomuuksista. Nuoret kerääntyvät viiteryhmiin, jossa harrastelu saa ikäviä piirteitä ja mittasuhteita. Miten voisimme ennaltaehkäistä tätä ilmiötä, tarjota mielekästä ja osaamista tuovaa tekemistä nuorille arkeen? 

Sä osaat -hanke tekee parhaansa antamalla nuorille ohjauskoulutusta, kokemusta ja tekemistä liikunnan ja taiteen parissa, nuoren oman motivaation mukaisesti. Toivomme, että tekemisen parissa kuluu aikaa mielekkäällä tavalla, nuori oppii ja onnistuu, saa hyvää seuraa ja osaamisesta työtodistuksen ja osaamismerkin tulevia valintoja varten. 

Lähde mukaan – säkin osaat!

Herättikö hanke kiinnostuksesi? Olisiko sinulla innostusta lähteä ryhmänohjaajaksi, osallistujaksi tai muuten mukaan? Entä tuleeko mieleesi lapsia, nuoria tai perheitä, joille voisi vinkata toiminnasta? Mieti, mitä osaamista haluat tuoda juuri tähän työskentelyyn. Ensimmäiset harrasteryhmät starttaavat kesäkaudella, löydät tietoa Sateenkaari Kodon ilmoittelusta. 

Laitathan viestiä, outi.arvola@sateenkaarikoto.fi, niin lähdetään luomaan idean pohjalta uutta!  Sä osaat!